Co zrobić jak zostaną mocno dojrzałe banany, których nikt już nie chce?
Proponuje szybki przepis na muffinki bananowo – orzechowe bez mleka. Kiedy dodamy odrobinę masła orzechowego zyskają nowy ciekawy i niepowtarzalny smak. Idealnie wpasowują się w jesienne klimaty i wyśmienicie smakują z gorącą herbatą.
Babeczki z tej masy zawsze wychodzą. Całą masę przygotowujemy w 10 minut widelcem bez konieczności miksowania.
Składniki na masę:
- 1,5 szklanki mąki – pół na pół mąki owsianej i pszennej typ 550
- 2 banany średnie mocno dojrzałe
- 2 jajka
- 7 łyżek oleju rzepakowego
- 4 łyżki cukru lub ksylitolu (gdyż banany są bardzo słodkie)
- łyżka masła orzechowego (ja dodaje te z kawałkami orzechów)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Banany obrać i rozetrzeć widelcem. Następnie dodać jajka i wymieszać razem. Do masy dodać obie mąki, cukier/ksylitol, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz olej. Połączyć wszystko widelcem na jednolitą masę. Można zostawić nierozgniecione kawałki bananów. Na koniec dodać masło orzechowe i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką lub widelcem używanym do gniecenia bananów. Ważne by masło orzechowe było dobrze rozprowadzone w masie.
Tak przygotowane ciasto nakładać łyżką do foremek do 3/4 pojemności foremki ponieważ muffinki podczas pieczenia i tak urosną.
Wstawić do nagrzanego na 180C piekarnika i piec w 180C przez 20 minut (do suchego patyczka).
Z podanego przepisu wychodzi 10 sztuk dużych babeczek. Jedna taka muffinka ma:
- 215 kcal, 4,5g Białka, 10g Tłuszczu, 27g Węglowodanów
Jest to przepis podstawowy, który można wzbogacić dodając np. kawałki gorzkiej czekolady, kakao albo udekorować wierzch cukrem pudrem lub lukrem – jednak wtedy zmieni się kaloryczność przygotowanych muffinek.
Jeżeli zainteresował Ciebie ten przepis to może przeczytaj również ten na szarlotkę sypaną