fbpx

Co zrobić jak zostaną mocno dojrzałe banany, których nikt już nie chce?

Proponuje szybki przepis na muffinki bananowo – orzechowe bez mleka. Kiedy dodamy odrobinę masła orzechowego zyskają nowy ciekawy i niepowtarzalny smak. Idealnie wpasowują się w jesienne klimaty i wyśmienicie smakują z gorącą herbatą. 

Babeczki z tej masy zawsze wychodzą. Całą masę przygotowujemy w 10 minut widelcem bez konieczności miksowania.

Składniki na masę:

  • 1,5 szklanki mąki – pół na pół mąki owsianej i pszennej typ 550
  • 2 banany średnie mocno dojrzałe
  • 2 jajka 
  • 7 łyżek oleju rzepakowego
  • 4 łyżki cukru lub ksylitolu (gdyż banany są bardzo słodkie)
  •  łyżka masła orzechowego (ja dodaje te z kawałkami orzechów)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

 

Banany obrać i rozetrzeć widelcem. Następnie dodać jajka i wymieszać razem. Do masy dodać obie mąki, cukier/ksylitol, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz olej. Połączyć wszystko widelcem na jednolitą masę. Można zostawić nierozgniecione kawałki bananów. Na koniec dodać masło orzechowe i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką lub widelcem używanym do gniecenia bananów. Ważne by masło orzechowe było dobrze rozprowadzone w masie.
Tak przygotowane ciasto nakładać łyżką do foremek do 3/4 pojemności foremki ponieważ muffinki podczas pieczenia i tak urosną.
Wstawić do nagrzanego na 180C piekarnika i piec w 180C przez 20 minut (do suchego patyczka).

Z podanego przepisu wychodzi 10 sztuk dużych babeczek. Jedna taka muffinka ma:

  • 215 kcal, 4,5g Białka, 10g Tłuszczu, 27g Węglowodanów

 

Jest to przepis podstawowy, który można wzbogacić dodając np. kawałki gorzkiej czekolady, kakao albo udekorować wierzch cukrem pudrem lub lukrem – jednak wtedy zmieni się kaloryczność przygotowanych muffinek.

 

Jeżeli zainteresował Ciebie ten przepis to może przeczytaj również ten na szarlotkę sypaną