fbpx

Dziś mam dla Was propozycję obiadu wegetariańskiego. Risotto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, ale nie można go zostawić bez opieki. Wiec, jeśli decydujemy się robić tego typu potrawę musimy pamiętać by przez 20 – 30 minut być jednak w pobliżu tego co gotujemy i mieszać. 😊

Taki posiłek sprawdzi się równie dobrze jako obiad czy kolacja.

Składniki do przygotowania risotto na 4 porcje

– ryż 200g (gdy nie mamy specjalnego ryżu do risotto, można się posłużyć zwykłam ryżem, też się sprawdzi)

– cebula jedna średnia

– pieczarki 250g

– cukinia ok. 50g

– natka pietruszki

– mozzarella 50g

– olej rzepakowy 2 łyżki

– bulion warzywny 0,5l

 

Cebulę obieramy i siekamy w kostkę, pieczarki obieramy i kroimy na grube plastry, cukinię kroimy w kostkę.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę i przesmażamy około 3minut. Następnie na patelnie wsypujemy ryż.  Mieszamy by się nie przypalił ziarnka powinny zrobić się szkliste. Smażymy tak około 2 minut. Potem dodajemy około 100 ml bulionu. Dokładnie i szybko mieszamy go z ryżem, jak cały bulion zostanie wchłonięty dodajemy znowu około 100ml płynu. Rozprowadzamy go w ryżu, teraz dodajemy przygotowane pieczarki. Cały czas mieszając podlewamy nasze risotto bulionem warzywnym, jak tylko wcześniejsza porcja zostanie wchłonięta. Nie można wlać od razu całości płynu, bo chodzi o to by ryż dokładnie go wchłonął i cała potrawa zrobiła się delikatna, lekko kleista.

 Po około 20 minutach takiego mieszania i podlewania dodajemy pokrojoną cukinię. Kiedy cukinia zmięknie nasze risotto jest praktycznie gotowe. Można jeszcze całość doprawić solą i pieprzem. Pamiętajmy jednak, że jak bulion warzywny jest dobrze doprawiony to całość może być już dobra. Po wyłączeniu gazu posypujemy startym serem, natką pietruszki i mieszamy całość. Gotowe risotto wykładamy na talerze.

Ten i inne przepisy są obecne w moich dietach

 

risotto z grzybami i cukinią podane na białym talerzu