fbpx

Zima coraz bardziej o sobie przypomina. Wystawy sklepowe przypominają, że święta też się zbliżają. Zaczynamy dekorować swoje domy, by choć trochę rozjaśnić i rozweselić ponurą zimę. Mam tu przepis na ciasteczka owsiane, pachnące korzennymi przyprawami które nadają świąteczny charakter wypiekom, pasujące do gorącej herbaty. Szybko i łatwo się je robi, nie wymagają dużo pracy, może wykonać je również dziecko (pod opieką kogoś dorosłego) i oczywiście są pyszne 🙂

  • 100g płatków owsianych
  • 50g posiekanych orzechów włoskich
  • 50g posiekanych orzechów laskowych
  • 3 łyżki rodzynek
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki miodu
  • 8-10 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

W misce mieszamy wszystkie suche składniki i przyprawy. Dodajemy miód, olej rzepakowy i mieszamy wszystko na gęstawą masę. Następnie formujemy kulki, które spłaszczamy w ciasteczko i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Warto robić ciasteczka w miarę jednakowej grubości i wielkości by mogły się piec równomiernie.

Piekarnik nagrzewamy do 150C i pieczemy ciasteczka 15 minut.

Kiedy ciasteczka wystygną przekładamy je do słoika na ciastka o ile wcześniej nie znikną. 

Z szybkich i łatwych słodkich wypieków polecam również muffinki bananowo-orzechowe

 

 

 

małe owsiane ciasteczka z rodzynkami na białym talerzu