Zima coraz bardziej o sobie przypomina. Wystawy sklepowe przypominają, że święta też się zbliżają. Zaczynamy dekorować swoje domy, by choć trochę rozjaśnić i rozweselić ponurą zimę. Mam tu przepis na ciasteczka owsiane, pachnące korzennymi przyprawami które nadają świąteczny charakter wypiekom, pasujące do gorącej herbaty. Szybko i łatwo się je robi, nie wymagają dużo pracy, może wykonać je również dziecko (pod opieką kogoś dorosłego) i oczywiście są pyszne 🙂
- 100g płatków owsianych
- 50g posiekanych orzechów włoskich
- 50g posiekanych orzechów laskowych
- 3 łyżki rodzynek
- 6 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki miodu
- 8-10 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
W misce mieszamy wszystkie suche składniki i przyprawy. Dodajemy miód, olej rzepakowy i mieszamy wszystko na gęstawą masę. Następnie formujemy kulki, które spłaszczamy w ciasteczko i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Warto robić ciasteczka w miarę jednakowej grubości i wielkości by mogły się piec równomiernie.
Piekarnik nagrzewamy do 150C i pieczemy ciasteczka 15 minut.
Kiedy ciasteczka wystygną przekładamy je do słoika na ciastka o ile wcześniej nie znikną.
Z szybkich i łatwych słodkich wypieków polecam również muffinki bananowo-orzechowe