fbpx

Sypana szarlotka, to dobre jesienne ciasto z jabłkami, które praktycznie robi się samo.

Nie potrzebne są duże umiejętności kulinarne by wyszło smaczne, delikatne i pachnące. Najwięcej czasu w przygotowaniu składników zajmie nam obranie i starcie jabłek. Ta szarlotka to przepis na ciasto bez jajek więc jak ktoś ich unika ze względu na alergię to jest idealne. Ilości podanych składników są na tortownicę o średnicy 26 cm.

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • 1kg jabłek dobrych do pieczenia np. szara reneta
  • 1 szklanka kaszy mannej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 0,5 szklanki mąki owsianej
  • 0,5-0,7 szklanki cukru lub ksylitolu*
  • 70 – 100 gram dobrze schłodzonego masła extra
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu

WYKONANIE SYPANEJ SZARLOTKI:

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka posypać cynamonem i wymieszać.

Do miski wsypać wszystkie suche składniki następnie należy wymieszać je dokładnie razem. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia ale tylko spód. Na dno tortownicy sypiemy 1/3 mieszanki suchych składników, następnie na tą warstwę wykładamy połowę startych jabłek. Na jabłka sypiemy kolejną warstwę składników suchych, a na nią wykładamy resztę jabłek. Drugą warstwę jabłek posypujemy pozostałą ilością suchych składników. I koniec na sam wierzch kładziemy cienko pokrojone plasterki masła, aby dobrze się cienko kroiło powinno być twarde wyjęte prosto z lodówki. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego na 150C piekarnika i pieczemy przez około godzinę.

*Ilość dodawanego cukru czy ksylitolu zależy od słodkości jabłek.

Zapraszam też do innych wpisów na blogu dietetycznym