W temacie świąt dziwnych.
4 stycznia jest Dniem Spaghetti 😊 w takim razie dla wszystkich fanów tego makaronu chcę zaproponować przepis.
Będzie to danie szybkie z rodzaju tych które najbardziej się przydają, gdy wracamy do domu i nie mamy pomysłu „Co dziś na obiad?”, a do tego jesteśmy zbyt zmęczeni by długo stać w kuchni.
Taki posiłek sprawdzi się równie dobrze jako obiad czy kolacja.
Mój przepis na spaghetti jest wegetariański, oparty o półprodukty, które po porostu należy podgrzać w czasie, gdy makaron się gotuję.
Co w takim razie będzie potrzebne?
Składniki:
– makaron spaghetti
– sos pomidorowy w słoiku – Pastasauce ROMANA con Ricotta firmy Combino (ten z Lidl-a)
– roślinne mielone à la wołowe firmy Dobra kaloria
– olej rzepakowy
Makaron gotujemy zgodnie z informacją na opakowaniu. Jeśli wybierzemy makaron z mąki pełnoziarnistej wtedy nasz obiad będzie miał niższy indeks glikemiczny i więcej wartości odżywczych niż w przypadku makaronu z mąki pszennej oczyszczonej.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podgrzewamy roślinne mielone. Produkt ten jest bardzo sycący, smaczny, a swoim smakiem przypomina mięso. Dodajemy sos ze słoika. Tak, nie wszystkie gotowe sosy mają słaby skład oparty na cukrze i skrobi ziemniaczanej.
Jak sos już się podgrzeje i dobrze połączy z podsmażonym roślinnym mielonym, dodajemy odcedzony makaron. Wszystko razem jeszcze chwilę podgrzewamy, mieszamy dokładnie i wykładamy na talerze.
Przygotowanie całości zajmuje 15 minut. Smacznego
Ten i inne przepisy są obecne w moich dietach.