fbpx

W temacie świąt dziwnych.

4 stycznia jest Dniem Spaghetti 😊 w takim razie dla wszystkich fanów tego makaronu chcę zaproponować przepis.

Będzie to danie szybkie z rodzaju tych które najbardziej się przydają, gdy wracamy do domu i nie mamy pomysłu „Co dziś na obiad?”, a do tego jesteśmy zbyt zmęczeni by długo stać w kuchni.

Taki posiłek sprawdzi się równie dobrze jako obiad czy kolacja.

Mój przepis na spaghetti jest wegetariański, oparty o półprodukty, które po porostu należy podgrzać w czasie, gdy makaron się gotuję.

Co w takim razie będzie potrzebne?

Składniki:

– makaron spaghetti

– sos pomidorowy w słoiku – Pastasauce ROMANA con Ricotta firmy Combino (ten z Lidl-a) 

– roślinne mielone à la wołowe firmy Dobra kaloria

– olej rzepakowy

 

Makaron gotujemy zgodnie z informacją na opakowaniu. Jeśli wybierzemy makaron z mąki pełnoziarnistej wtedy nasz obiad będzie miał niższy indeks glikemiczny i więcej wartości odżywczych niż w przypadku makaronu z mąki pszennej oczyszczonej.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podgrzewamy roślinne mielone. Produkt ten jest bardzo sycący, smaczny, a swoim smakiem przypomina mięso. Dodajemy sos ze słoika. Tak, nie wszystkie gotowe sosy mają słaby skład oparty na cukrze i skrobi ziemniaczanej.

Jak sos już się podgrzeje i dobrze połączy z podsmażonym roślinnym mielonym, dodajemy odcedzony makaron. Wszystko razem jeszcze chwilę podgrzewamy, mieszamy dokładnie i wykładamy na talerze.

Przygotowanie całości zajmuje 15 minut. Smacznego

Ten i inne przepisy są obecne w moich dietach

 

risotto z grzybami i cukinią podane na białym talerzu