fbpx

Makaron spaghetti z sosem pomidorowym i soczewicą to pomysł na szybki i bezmięsny obiad.

Jest to wegańska wersja popularnego spaghetti bolognese. W tym daniu mięso zastąpione jest soczewicą czerwoną.

W brew pozorom przygotowanie spaghetti z soczewicą nie wydłuża czasu spędzonego w kuchni podczas gotowania, ani nie jest bardziej skomplikowane niż wersja mięsna. Potrawa ta jest dobra gdy chcemy spróbować dania obiadowego bez mięsa. Bo przecież przepisy wegańskie to nie tylko sałatki.

Na początek potrzebne składniki na 2 porcje:
  • makaron spaghetti 200g
  • czerwona soczewica 0,5 szklanki
  • passata pomidorowa lub pomidory krojone 400g
  • cebula 1 sztuka
  • pieczarki 5 sztuk
  • czosnek 2 ząbki
  • oregano 1,5 łyżeczki
  • bazylia 0,5 łyżeczki
  • wędzona papryka 0,5 łyżeczki
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz czarny
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
Wykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie z opisem podanym na opakowaniu. Soczewicę wsypujemy do garnka i płuczemy zimną wodą. Następnie zalewamy ją 1 szklanką wody i solimy, gotujemy około 10 minut – tak, by nie zrobiła się z niej papka. W tym czasie cebulę obieramy i siekamy w kostkę, pieczarki obieramy i ścieramy na tarce – duże oczka lub kroimy w plastry. Następnie na rozgrzanej łyżce oleju przesmażamy cebulę, gdy ta zmięknie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy około 1 minuty i dodajemy pieczarki. Kiedy wyparuje woda z pieczarek (około 5 minut) dodajemy przyprawy: sól, pieprz, wędzoną paprykę, oregano i bazylię chwilę przesmażamy na patelni by zioła i papryka uwolniły smak. Następnie dodajemy krojone pomidory i ugotowaną soczewicę. Sos gotujemy jeszcze na patelni przez około 5 minut. Na ugotowany makaron wykładamy porcję sosu, posypujemy posiekaną natką pietruszki.